Hoe kom je aan inspiratie?

Hoe kom je aan inspiratie?

Dit is wel een van de meest gestelde vragen aan mij. Heb je dan altijd inspiratie als je zo veel werk maakt?

Nee, natuurlijk niet. Het is lang niet voor iedereen hetzelfde, maar ik zal je vertellen hoe dat voor mij werkt.

1. Aan het werk!

Ik ga zeker niet op de bank zitten wachten tot de inspiratie me komt aanwaaien. Ik ga gewoon aan het werk. Wat rommelen, een schetsje maken, een doek voorbereiden. In mijn hoofd heb ik dan wel een idee, maar nog heel vaag. Met houtskool een opzetje maken op het doek.

Voor ik er erg in heb, ben ik dan begonnen met iets dat nog alle kanten op kan….

2. Thema’s

Ik heb bepaalde thema’s in mijn hoofd waar ik altijd mee bezig ben, die voor mij belangrijk zijn.
Eén van die thema’s is bijvoorbeeld ruimtelijkheid. Ik ben zo gelukkig om in de buurt van de zee te wonen. En loop vaak een uurtje op het strand. Het verbaast me overigens dat zee en strand nooit hetzelfde zijn.Ik overdrijf echt niet.

 

De ene keer is de zee strak en glad als een spiegel. Dan is er ook een kans dat er ineens een rond, zwart kopje opduikt. Een zeehond, of soms meerdere.
Maar als het flink heeft gewaaid, kan het water onstuimig zijn met hoge golven. En alles tussen die twee uitersten in.

Soms komt de vloed op en staan de strandpalen in het water. Een andere keer, bij eb, trippelen er kleine strandlopertjes voor me uit. Naast kraaien, zijn dit mijn favoriete vogeltjes…..

Op het strand voel ik me nietig en tegelijk opgenomen in een groter geheel. Ik ervaar de enorme ruimte. Dat gevoel probeer ik te vangen in mijn werk. Soms ook in poëzie, woorden die vaak ook terugkomen in een schilderij.
Dat gevoel vormt de basis van mijn inspiratie.

3. Kijken naar het werk van anderen

Regelmatig kijk ik op internet naar het werk van anderen. Niet om dat na te maken natuurlijk. Maar ongemerkt levert me dat inspiratie op.
Je zou het kunnen zien als een soort voedsel dat je verteert en omzet in je eigen energie, je inspiratie dus. En net als met gewoon eten is de variatie belangrijk!

Zo volg ik de laatste tijd op Instagram het werk van Eva Lauma. Lijkt in de verste verte niet op dat van mij, maar is wel spannend. Zij is ook te volgen op Facebook.
En laatst was ik op een tentoonstelling van Alice Brasser, prachtige schilderijen op groot formaat. Erg de moeite waard.

Dit zijn voor mij de 3 belangrijkste dingen om inspiratie op te doen.

Maar de allerbelangrijkste is toch wel nummer 1: Gewoon beginnen. Al werkend komt er ineens een moment dat het gaat stromen. Soms als je pech hebt niet.
Maar meestal wel!!

Als je het leuk vind om af en toe een bericht van mij te lezen, schrijf je dan hiernaast in voor het Kunststukje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*