Nooit tijd om te lezen…..jij ook niet?

Dat gevoel heb ik soms. En toch lees ik minstens 3 boeken in de maand. Hoe kan dat?

Ik denk dat we het idee hebben dat lezen een beetje hetzelfde is als niets doen. Laatst nog zei iemand tegen me: Ik mag van mezelf overdag niet lezen, alleen als het een boek in het Frans is mag het wel, want dan voelt het als huiswerk…..

Misschien is dat ook wel een deel van het succes van leesclubs. Dan doe je het als huiswerk, dan is het een opdracht.
En inderdaad ga ik ook zelden overdag zitten lezen. Alleen in vakanties. Heerlijk na een eind lopen of fietsen lekker met je boek, kopje thee erbij. Genieten!

 

Maar hoe kom ik dan toch aan 3 boeken in een maand?

Meestal werk ik ’s avonds nog een hele tijd.http://www.magdaluttikhuizen.nl/hoe-lang-doe-je-over-schilderij Als ik daarna mijn bed instap, ga ik heerlijk nog een half uurtje lezen. Dat is mijn ontspanning na het werk. Even in een andere wereld, los van alle daagse dingen. En zo lees ik dus toch nog aardig wat.

Tegenwoordig schrijf ik in een schriftje welk boek ik heb gelezen. Het gebeurt wel eens dat ik begin aan een boek en na een paar bladzijden: het komt me wel heel bekend voor. En ja hoor, dan had ik het dus al gelezen.
Als ik terug kijk in mijn schriftje, kan ik zo een aantal favorieten noemen. Boeken die ik echt de moeite waard vond.

Hier volgt mijn top 5 van dit jaar.

Emma’s noorderlicht van Diet Verschoor
Ik had al eens eerder iets van deze schrijfster gelezen, ze kruipt als het ware onder je huid. Dit boek gaat over een 15-jarig meisje Emma. Tijdens een vakantie op Texel krijgt ze brieven te lezen van haar overgrootmoeder. Ze komt achter iets dat tot nu toe een familiegeheim is en begint de zoektocht naar haar biologische vader.
Je wordt in dit boek meegetrokken in de sfeer van het eiland.

De ontmoeting van Margriet Kousen
Een vrouw werkt als vrijwilligster in een hospice. Er wordt een man binnen gebracht en ze herkent in hem de man die van grote invloed is geweest op haar leven. Via flashbacks krijg je een indruk van de impact van een aantal gebeurtenissen. Ze vecht met zichzelf tegen de drang om hem te confronteren met het verleden. Zal ze toch in staat zijn om hem in vrede te laten sterven.
Ik vond het een meeslepend verhaal.

Overspel van Tatiana de Rosnay
Een vrouw die een doodnormaal leven leidt, komt door een toevallige ontmoeting in de verleiding tot overspel. Er volgt een spannende opeenvolging van gebeurtenissen doordat ze per ongeluk haar tas heeft achtergelaten.
Het verhaal hield me vast tot het einde en laat zien hoe je van het ene op het andere moment in een achtbaan van problemen kan komen.

Een goed nest van Tessa de Loo
Twee zussen van rond de vijftig ontmoeten elkaar na lange tijd. Tijdens een weekend leven gevoelens van wrok en jaloezie weer op. Oude wonden blijken nog niet geheeld als een intiem geheim uiteindelijk uitkomt.
In 2014 is dit verhaal als toneelstuk uitgebracht met Anneke de Blok en Henriëtte Tol in de hoofdrol.

De kroongetuige van Maarten ’t Hart
Niet iedereen weet dat Maarten ’t Hart ook twee literaire thrillers heeft geschreven. De Kroongetuige gaat over een wat klungelige bioloog die wordt gearresteerd na de geheimzinnige verdwijning van een jonge vrouw. Heeft hij werkelijk schuld of is hij zelf slachtoffer? Zijn vrouw bemoeit zich er ook mee.
Dit boek heb ik al twee keer gelezen en misschien lees ik het nog wel eens. Spannend!

 

Zo, dit was mijn top 5 . Lekker leesvoer voor de decembermaand!

Heb je zelf ook boeken waarvan je hebt genoten?
Wat doet lezen met jou? Kelly Deriemaeker schrijft daar leuk over in haar blog http://talesfromthecrib.be

 

6 antwoorden naar “Nooit tijd om te lezen…..jij ook niet?”

 1. Dag Magda,
  ik ben een groot bewonderaar van jou kunstwerken en heb een kunstwerk al 23 jaar in mijn huis hangen wat ik koester. ( als woorden water waren dan…….)
  Sinds kort heb ik contact gemaakt via social media en heb mij aangemeld voor jou nieuwsbrief. Heel verrassend mijzelf zeer in jouw te herkennen als ik jou lees en voel me blij en krijg een glimlach op mijn gezicht, net zoals ik naar jouw mooie afbeeldingen met tekst kijk.

  Dank je wel voor dit moois,

  lieve groet, Gerda

  • Wat verrassend om te horen Gerda, dat je al zo lang werk van me hebt. Doordat mijn werk meestal via galeries wordt verkocht, weet ik vaak niet waar het terecht komt. Dan is het extra leuk om van je te horen!

 2. Hoi Magda,
  Lezen, ja ik lees ook heel graag.
  Je moet er de tijd voor hebben en dat was altijd in de vakanties, ik verslond boeken, zoals ook van Tessa de Loo en de bekende thrillers. Heerlijke spanning en ontspanning, opgaan in je boek. Even geen vakantie, je begrijpt het en thuis kom ik niet toe aan een boek. Je begint met lezen en na een paar weken moet ik weer opnieuw beginnen, de draad oppakken,dat heeft geen zin. Ik heb nog veel nieuwe boeken te liggen, dan zeg ik later als ik groot ben…..heb ik misschien tijd.

 3. Hoi Magda, ik lees ook heel graag, zit vast in de familie! In de vacantie heel wat boeken verslonden, maar nu neem ik er de tijd voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*