over mij

werkfoto-6Tekenen en schilderen doe ik al sinds ik een potlood en een kwast kan vasthouden.

Ik groeide op in de polder en ik denk dat daar mijn liefde voor ruimte is ontstaan. Ik fietste elke dag zo’n 12 km naar de middelbare school. Het licht wisselde met de seizoenen en het landschap maakte grote indruk op me. De lange rechte wegen met hun bomenrijen, ze vormen het land van mijn gedachten.

Tegenwoordig woon ik niet zo ver bij de zee vandaan en loop ik vaak over het strand. Het is onvoorstelbaar hoe het iedere keer weer anders is, terwijl de elementen toch steeds dezelfde zijn….. Ook daar is het gevoel van ruimte steeds weer overweldigend en probeer ik te verwerken in mijn schilderijen.

Als kind heb ik waarschijnlijk een spoor achter gelaten van verf- en inktvlekken. Ik herinner me o.a.dat ik tijdens een vakantie bij mijn oma paarse plakkaatverf op de sprei van mijn bed had gemorst (en ze was niet eens boos). En thuis een grote vlek Oostindische inkt op de vloerbedekking boven (wel boos, want die ging er niet meer uit…….).

Nog altijd staat op mijn verlanglijstje voor verjaardagen etc. bovenaan: schrijf- en tekenspullen. Het leek dus voor de hand te liggen dat ik na de middelbare school naar de Kunstacademie zou gaan.

Maar het werd een heel andere route.
Opleiding tot onderwijzeres gevolgd, aansluitend 2 jaar in het basisonderwijs gewerkt. Ik werd er niet gelukkig van, hoewel ik het omgaan met de kinderen heel leuk vond. Nu, zoveel jaren later, weet ik wel waarom. Mijn behoefte om zelf bezig te zijn, om dingen te maken, was groter.

Zo maakte ik nog een aantal omwegen. Ik volgde een opleiding tot programmeur, gaf daarin les bij de voormalige PTT en studeerde 5 jaar Bouwkunde aan de TU Delft. Als keuzevakken koos ik alles wat maar met tekenen te maken had…..

Ik trouwde, kreeg kinderen, maar ondertussen bleef ik tekenen en schilderen. Toen de kinderen eenmaal op school zaten, ben ik werk gaan maken van wat eerst een liefhebberij was. Nu is het al heel lang serieus werk geworden, maar het liefhebben ervan gaat nog steeds door……

beemster_1200-01
foto: Cees Oomes