Blog

Hoe nieuw werk soms via een omweg ontstaat…….

Wat doe je als je buurvrouw aanbelt en vraagt of je haar oude vitrage van Ikea kunt gebruiken?

“Misschien om op te schilderen” stelde ze voor…..

Nu weiger ik meestal alle aangeboden spullen van anderen, omdat mijn huis al veel te vol is. Maar het gordijn bestond uit transparante vierkantjes en dat kietelde mijn fantasie in hoge mate.

Schilderen op het doek vond ik niet echt een optie, maar ik kreeg het idee om een soort doorzichtig wandkleed te maken. Ik vind naaien leuk en heb vroeger ook wel wandkleden gemaakt.

Ik wilde me beperken tot zwart, wit en grijstinten en de elementen gebruiken waar ik veel van houd, zoals bomen en vogels. Ook vond ik het een uitdaging om het wat abstracter te maken dan ik normaal doe. Ik werkte er met veel enthousiasme aan, maar uiteindelijk viel het eindresultaat me flink tegen.

het afgekeurde kleed

Ik liet het een aantal weken liggen, toch wel wat teleurgesteld. En ging ondertussen door met mijn gewone werk.

Na verloop van tijd begon het weer wat te kriebelen en besloot ik om de stukjes van het wandkleed die ik de moeite waard vond er uit te knippen. Ik had nog een aantal smalle paneeltjes staan van 20 x 50 cm en daarmee ging ik aan de slag. Ik plakte de vierkantjes erop, maakte nieuwe en voegde tekst toe.

detail paneeltje

Hier werd ik wel heel blij van en maakte een aantal van deze paneeltjes.

 

Zonde van de verf…..

Zonde van de verf……Hoe vaak denk ik dat niet als ik stop met schilderen en er ligt nog verf op mijn palet.
Acrylverf kan je niet bewaren als het eenmaal uit de tube is. Het droogt vrij snel op, wordt hard en is niet meer bruikbaar.

Sinds kort doe ik het anders.
Als ik moet stoppen met schilderen, pak ik een gebruikt A-viertje en smeer ik de overgebleven verf uit op het papier. In vrij willekeurige vormen met een grote kwast.
Kleuren mengen op de raakvlakken, soms wordt het gewoon een vieze vlek.
Maar soms ook krijg ik verrassende kleuren.

Na een volgende schilder-sessie maak ik ook de achterkant van de blaadjes vol. Daardoor wordt het papier mooi vlak en voelt het prettig aan.

Ik volg al een tijdje de artieste Jane Davies. En door een van haar video’s op YouTube kwam ik op het idee om een viertal van deze A-viertjes dubbel te vouwen en samen te binden tot een boekje.
Een andere volgorde van de blaadjes geeft ook weer andere combinaties van bladzijden.
Ik vind het vaak spannend om te kijken naar en te kiezen uit de verschillende mogelijkheden……..

En nu komt voor mij het grootste plezier.
Deze boekjes ga ik dan bewerken met van alles en nog wat.

Eerst werk ik de vlakken een beetje bij, of verander ik de vorm enigszins. Soms zet ik er dunne laagjes verf overheen om te kijken wat verschillende kleuren met elkaar doen.

Ik stempel erop met bijvoorbeeld garenklosjes, pennendoppen, ribbelkarton of wat ik maar kan vinden. Met potlood of pennen teken ik erin en schrijf hier en daar wat tekst.Per boekje gebruik ik wel steeds fragmenten van eenzelfde gedicht.

Kortom, ik leef me uit op een manier die me veel verrassingen oplevert. En heel veel plezier.
Hier een paar voorbeelden van een eindproduct.

 

Hoe kom je aan inspiratie?

Hoe kom je aan inspiratie?

Dit is wel een van de meest gestelde vragen aan mij. Heb je dan altijd inspiratie als je zo veel werk maakt?

Nee, natuurlijk niet. Het is lang niet voor iedereen hetzelfde, maar ik zal je vertellen hoe dat voor mij werkt.

1. Aan het werk!

Ik ga zeker niet op de bank zitten wachten tot de inspiratie me komt aanwaaien. Ik ga gewoon aan het werk. Wat rommelen, een schetsje maken, een doek voorbereiden. In mijn hoofd heb ik dan wel een idee, maar nog heel vaag. Met houtskool een opzetje maken op het doek.

Voor ik er erg in heb, ben ik dan begonnen met iets dat nog alle kanten op kan….

2. Thema’s

Ik heb bepaalde thema’s in mijn hoofd waar ik altijd mee bezig ben, die voor mij belangrijk zijn.
Eén van die thema’s is bijvoorbeeld ruimtelijkheid. Ik ben zo gelukkig om in de buurt van de zee te wonen. En loop vaak een uurtje op het strand. Het verbaast me overigens dat zee en strand nooit hetzelfde zijn.Ik overdrijf echt niet.

 

De ene keer is de zee strak en glad als een spiegel. Dan is er ook een kans dat er ineens een rond, zwart kopje opduikt. Een zeehond, of soms meerdere.
Maar als het flink heeft gewaaid, kan het water onstuimig zijn met hoge golven. En alles tussen die twee uitersten in.

Soms komt de vloed op en staan de strandpalen in het water. Een andere keer, bij eb, trippelen er kleine strandlopertjes voor me uit. Naast kraaien, zijn dit mijn favoriete vogeltjes…..

Op het strand voel ik me nietig en tegelijk opgenomen in een groter geheel. Ik ervaar de enorme ruimte. Dat gevoel probeer ik te vangen in mijn werk. Soms ook in poëzie, woorden die vaak ook terugkomen in een schilderij.
Dat gevoel vormt de basis van mijn inspiratie.

3. Kijken naar het werk van anderen

Regelmatig kijk ik op internet naar het werk van anderen. Niet om dat na te maken natuurlijk. Maar ongemerkt levert me dat inspiratie op.
Je zou het kunnen zien als een soort voedsel dat je verteert en omzet in je eigen energie, je inspiratie dus. En net als met gewoon eten is de variatie belangrijk!

Zo volg ik de laatste tijd op Instagram het werk van Eva Lauma. Lijkt in de verste verte niet op dat van mij, maar is wel spannend. Zij is ook te volgen op Facebook.
En laatst was ik op een tentoonstelling van Alice Brasser, prachtige schilderijen op groot formaat. Erg de moeite waard.

Dit zijn voor mij de 3 belangrijkste dingen om inspiratie op te doen.

Maar de allerbelangrijkste is toch wel nummer 1: Gewoon beginnen. Al werkend komt er ineens een moment dat het gaat stromen. Soms als je pech hebt niet.
Maar meestal wel!!

Als je het leuk vind om af en toe een bericht van mij te lezen, schrijf je dan hiernaast in voor het Kunststukje.

Nooit tijd om te lezen…..jij ook niet?

Dat gevoel heb ik soms. En toch lees ik minstens 3 boeken in de maand. Hoe kan dat?

Ik denk dat we het idee hebben dat lezen een beetje hetzelfde is als niets doen. Laatst nog zei iemand tegen me: Ik mag van mezelf overdag niet lezen, alleen als het een boek in het Frans is mag het wel, want dan voelt het als huiswerk…..

Misschien is dat ook wel een deel van het succes van leesclubs. Dan doe je het als huiswerk, dan is het een opdracht.
En inderdaad ga ik ook zelden overdag zitten lezen. Alleen in vakanties. Heerlijk na een eind lopen of fietsen lekker met je boek, kopje thee erbij. Genieten!

 

Maar hoe kom ik dan toch aan 3 boeken in een maand?

Meestal werk ik ’s avonds nog een hele tijd.http://www.magdaluttikhuizen.nl/hoe-lang-doe-je-over-schilderij Als ik daarna mijn bed instap, ga ik heerlijk nog een half uurtje lezen. Dat is mijn ontspanning na het werk. Even in een andere wereld, los van alle daagse dingen. En zo lees ik dus toch nog aardig wat.

Tegenwoordig schrijf ik in een schriftje welk boek ik heb gelezen. Het gebeurt wel eens dat ik begin aan een boek en na een paar bladzijden: het komt me wel heel bekend voor. En ja hoor, dan had ik het dus al gelezen.
Als ik terug kijk in mijn schriftje, kan ik zo een aantal favorieten noemen. Boeken die ik echt de moeite waard vond.

Hier volgt mijn top 5 van dit jaar.

Emma’s noorderlicht van Diet Verschoor
Ik had al eens eerder iets van deze schrijfster gelezen, ze kruipt als het ware onder je huid. Dit boek gaat over een 15-jarig meisje Emma. Tijdens een vakantie op Texel krijgt ze brieven te lezen van haar overgrootmoeder. Ze komt achter iets dat tot nu toe een familiegeheim is en begint de zoektocht naar haar biologische vader.
Je wordt in dit boek meegetrokken in de sfeer van het eiland.

De ontmoeting van Margriet Kousen
Een vrouw werkt als vrijwilligster in een hospice. Er wordt een man binnen gebracht en ze herkent in hem de man die van grote invloed is geweest op haar leven. Via flashbacks krijg je een indruk van de impact van een aantal gebeurtenissen. Ze vecht met zichzelf tegen de drang om hem te confronteren met het verleden. Zal ze toch in staat zijn om hem in vrede te laten sterven.
Ik vond het een meeslepend verhaal.

Overspel van Tatiana de Rosnay
Een vrouw die een doodnormaal leven leidt, komt door een toevallige ontmoeting in de verleiding tot overspel. Er volgt een spannende opeenvolging van gebeurtenissen doordat ze per ongeluk haar tas heeft achtergelaten.
Het verhaal hield me vast tot het einde en laat zien hoe je van het ene op het andere moment in een achtbaan van problemen kan komen.

Een goed nest van Tessa de Loo
Twee zussen van rond de vijftig ontmoeten elkaar na lange tijd. Tijdens een weekend leven gevoelens van wrok en jaloezie weer op. Oude wonden blijken nog niet geheeld als een intiem geheim uiteindelijk uitkomt.
In 2014 is dit verhaal als toneelstuk uitgebracht met Anneke de Blok en Henriëtte Tol in de hoofdrol.

De kroongetuige van Maarten ’t Hart
Niet iedereen weet dat Maarten ’t Hart ook twee literaire thrillers heeft geschreven. De Kroongetuige gaat over een wat klungelige bioloog die wordt gearresteerd na de geheimzinnige verdwijning van een jonge vrouw. Heeft hij werkelijk schuld of is hij zelf slachtoffer? Zijn vrouw bemoeit zich er ook mee.
Dit boek heb ik al twee keer gelezen en misschien lees ik het nog wel eens. Spannend!

 

Zo, dit was mijn top 5 . Lekker leesvoer voor de decembermaand!

Heb je zelf ook boeken waarvan je hebt genoten?
Wat doet lezen met jou? Kelly Deriemaeker schrijft daar leuk over in haar blog http://talesfromthecrib.be

 

Geplaatst in Blog op 4 december 2017