Blog

Zonde van de verf…..

Zonde van de verf……Hoe vaak denk ik dat niet als ik stop met schilderen en er ligt nog verf op mijn palet.
Acrylverf kan je niet bewaren als het eenmaal uit de tube is. Het droogt vrij snel op, wordt hard en is niet meer bruikbaar.

Sinds kort doe ik het anders.
Als ik moet stoppen met schilderen, pak ik een gebruikt A-viertje en smeer ik de overgebleven verf uit op het papier. In vrij willekeurige vormen met een grote kwast.
Kleuren mengen op de raakvlakken, soms wordt het gewoon een vieze vlek.
Maar soms ook krijg ik verrassende kleuren.

Na een volgende schilder-sessie maak ik ook de achterkant van de blaadjes vol. Daardoor wordt het papier mooi vlak en voelt het prettig aan.

Ik volg al een tijdje de artieste Jane Davies. En door een van haar video’s op YouTube kwam ik op het idee om een viertal van deze A-viertjes dubbel te vouwen en samen te binden tot een boekje.
Een andere volgorde van de blaadjes geeft ook weer andere combinaties van bladzijden.
Ik vind het vaak spannend om te kijken naar en te kiezen uit de verschillende mogelijkheden……..

En nu komt voor mij het grootste plezier.
Deze boekjes ga ik dan bewerken met van alles en nog wat.

Eerst werk ik de vlakken een beetje bij, of verander ik de vorm enigszins. Soms zet ik er dunne laagjes verf overheen om te kijken wat verschillende kleuren met elkaar doen.

Ik stempel erop met bijvoorbeeld garenklosjes, pennendoppen, ribbelkarton of wat ik maar kan vinden. Met potlood of pennen teken ik erin en schrijf hier en daar wat tekst.Per boekje gebruik ik wel steeds fragmenten van eenzelfde gedicht.

Kortom, ik leef me uit op een manier die me veel verrassingen oplevert. En heel veel plezier.
Hier een paar voorbeelden van een eindproduct.

 

Hoe kom je aan inspiratie?

Hoe kom je aan inspiratie?

Dit is wel een van de meest gestelde vragen aan mij. Heb je dan altijd inspiratie als je zo veel werk maakt?

Nee, natuurlijk niet. Het is lang niet voor iedereen hetzelfde, maar ik zal je vertellen hoe dat voor mij werkt.

1. Aan het werk!

Ik ga zeker niet op de bank zitten wachten tot de inspiratie me komt aanwaaien. Ik ga gewoon aan het werk. Wat rommelen, een schetsje maken, een doek voorbereiden. In mijn hoofd heb ik dan wel een idee, maar nog heel vaag. Met houtskool een opzetje maken op het doek.

Voor ik er erg in heb, ben ik dan begonnen met iets dat nog alle kanten op kan….

2. Thema’s

Ik heb bepaalde thema’s in mijn hoofd waar ik altijd mee bezig ben, die voor mij belangrijk zijn.
Eén van die thema’s is bijvoorbeeld ruimtelijkheid. Ik ben zo gelukkig om in de buurt van de zee te wonen. En loop vaak een uurtje op het strand. Het verbaast me overigens dat zee en strand nooit hetzelfde zijn.Ik overdrijf echt niet.

 

De ene keer is de zee strak en glad als een spiegel. Dan is er ook een kans dat er ineens een rond, zwart kopje opduikt. Een zeehond, of soms meerdere.
Maar als het flink heeft gewaaid, kan het water onstuimig zijn met hoge golven. En alles tussen die twee uitersten in.

Soms komt de vloed op en staan de strandpalen in het water. Een andere keer, bij eb, trippelen er kleine strandlopertjes voor me uit. Naast kraaien, zijn dit mijn favoriete vogeltjes…..

Op het strand voel ik me nietig en tegelijk opgenomen in een groter geheel. Ik ervaar de enorme ruimte. Dat gevoel probeer ik te vangen in mijn werk. Soms ook in poëzie, woorden die vaak ook terugkomen in een schilderij.
Dat gevoel vormt de basis van mijn inspiratie.

3. Kijken naar het werk van anderen

Regelmatig kijk ik op internet naar het werk van anderen. Niet om dat na te maken natuurlijk. Maar ongemerkt levert me dat inspiratie op.
Je zou het kunnen zien als een soort voedsel dat je verteert en omzet in je eigen energie, je inspiratie dus. En net als met gewoon eten is de variatie belangrijk!

Zo volg ik de laatste tijd op Instagram het werk van Eva Lauma. Lijkt in de verste verte niet op dat van mij, maar is wel spannend. Zij is ook te volgen op Facebook.
En laatst was ik op een tentoonstelling van Alice Brasser, prachtige schilderijen op groot formaat. Erg de moeite waard.

Dit zijn voor mij de 3 belangrijkste dingen om inspiratie op te doen.

Maar de allerbelangrijkste is toch wel nummer 1: Gewoon beginnen. Al werkend komt er ineens een moment dat het gaat stromen. Soms als je pech hebt niet.
Maar meestal wel!!

Als je het leuk vind om af en toe een bericht van mij te lezen, schrijf je dan hiernaast in voor het Kunststukje.

Nooit tijd om te lezen…..jij ook niet?

Dat gevoel heb ik soms. En toch lees ik minstens 3 boeken in de maand. Hoe kan dat?

Ik denk dat we het idee hebben dat lezen een beetje hetzelfde is als niets doen. Laatst nog zei iemand tegen me: Ik mag van mezelf overdag niet lezen, alleen als het een boek in het Frans is mag het wel, want dan voelt het als huiswerk…..

Misschien is dat ook wel een deel van het succes van leesclubs. Dan doe je het als huiswerk, dan is het een opdracht.
En inderdaad ga ik ook zelden overdag zitten lezen. Alleen in vakanties. Heerlijk na een eind lopen of fietsen lekker met je boek, kopje thee erbij. Genieten!

 

Maar hoe kom ik dan toch aan 3 boeken in een maand?

Meestal werk ik ’s avonds nog een hele tijd.http://www.magdaluttikhuizen.nl/hoe-lang-doe-je-over-schilderij Als ik daarna mijn bed instap, ga ik heerlijk nog een half uurtje lezen. Dat is mijn ontspanning na het werk. Even in een andere wereld, los van alle daagse dingen. En zo lees ik dus toch nog aardig wat.

Tegenwoordig schrijf ik in een schriftje welk boek ik heb gelezen. Het gebeurt wel eens dat ik begin aan een boek en na een paar bladzijden: het komt me wel heel bekend voor. En ja hoor, dan had ik het dus al gelezen.
Als ik terug kijk in mijn schriftje, kan ik zo een aantal favorieten noemen. Boeken die ik echt de moeite waard vond.

Hier volgt mijn top 5 van dit jaar.

Emma’s noorderlicht van Diet Verschoor
Ik had al eens eerder iets van deze schrijfster gelezen, ze kruipt als het ware onder je huid. Dit boek gaat over een 15-jarig meisje Emma. Tijdens een vakantie op Texel krijgt ze brieven te lezen van haar overgrootmoeder. Ze komt achter iets dat tot nu toe een familiegeheim is en begint de zoektocht naar haar biologische vader.
Je wordt in dit boek meegetrokken in de sfeer van het eiland.

De ontmoeting van Margriet Kousen
Een vrouw werkt als vrijwilligster in een hospice. Er wordt een man binnen gebracht en ze herkent in hem de man die van grote invloed is geweest op haar leven. Via flashbacks krijg je een indruk van de impact van een aantal gebeurtenissen. Ze vecht met zichzelf tegen de drang om hem te confronteren met het verleden. Zal ze toch in staat zijn om hem in vrede te laten sterven.
Ik vond het een meeslepend verhaal.

Overspel van Tatiana de Rosnay
Een vrouw die een doodnormaal leven leidt, komt door een toevallige ontmoeting in de verleiding tot overspel. Er volgt een spannende opeenvolging van gebeurtenissen doordat ze per ongeluk haar tas heeft achtergelaten.
Het verhaal hield me vast tot het einde en laat zien hoe je van het ene op het andere moment in een achtbaan van problemen kan komen.

Een goed nest van Tessa de Loo
Twee zussen van rond de vijftig ontmoeten elkaar na lange tijd. Tijdens een weekend leven gevoelens van wrok en jaloezie weer op. Oude wonden blijken nog niet geheeld als een intiem geheim uiteindelijk uitkomt.
In 2014 is dit verhaal als toneelstuk uitgebracht met Anneke de Blok en Henriëtte Tol in de hoofdrol.

De kroongetuige van Maarten ’t Hart
Niet iedereen weet dat Maarten ’t Hart ook twee literaire thrillers heeft geschreven. De Kroongetuige gaat over een wat klungelige bioloog die wordt gearresteerd na de geheimzinnige verdwijning van een jonge vrouw. Heeft hij werkelijk schuld of is hij zelf slachtoffer? Zijn vrouw bemoeit zich er ook mee.
Dit boek heb ik al twee keer gelezen en misschien lees ik het nog wel eens. Spannend!

 

Zo, dit was mijn top 5 . Lekker leesvoer voor de decembermaand!

Heb je zelf ook boeken waarvan je hebt genoten?
Wat doet lezen met jou? Kelly Deriemaeker schrijft daar leuk over in haar blog http://talesfromthecrib.be

 

Geplaatst in Blog op 4 december 2017

Opruimen en …vinden

Hou jij van opruimen? Ik….vooral als het gedaan is!

Zo af en toe word ik overvallen door de drang om eens flink op te ruimen. Meestal gaat het om een kast die steeds rommeliger wordt. Tot er geen plaats meer is om dingen goed neer te zetten. Waardoor het nog rommeliger wordt. Herken je dat?

Eigenlijk heb ik er dan best plezier in om de spullen eens goed uit te zoeken en weg te doen wat weg kan. Lekker opruimen, zodat er weer ruimte is voor wat nieuws. Geeft ook een prettig gevoel van ruimte in je hoofd.

Een tijd geleden kocht ik het boek Opgeruimd van Zamarra Oomes-Kok. Vol met manieren hoe je effectief kan opruimen, maar ook hoe je je huis goed organiseert. Zodat opruimen bijzaak wordt, een peulenschil zogezegd!!
Zo’n boek lees ik als een roman…. en ik hou er ook nog goede tips aan over, én… jawel, goede gewoonten.
Meer hierover kan je vinden op haar website http://www.zamarra.nl

Maar wat ook leuk is van zo’n opruimaanval, dat je dingen tegenkomt waarvan je niet eens meer wist dat je ze had.
Zo vond ik helemaal achter in mijn werkkast twee dozen vol met kleine blikjes die ik ooit spaarde.

Toen maakte ik daar in huis geregeld kleine stilleventjes mee. Ik kon het niet laten om daar weer even mee te spelen.

Soms nam ik een thema als leidraad, zoals hier eenden of doosjes met een bepaalde vorm. En de huisjes…….! Ik was totaal vergeten dat ik die had.

Of een kleur, hier rood, als verbinding of een bepaalde stijl, zoals de naïeve doosjes in het midden. Het doosje met de vis vind ik nog steeds prachtig.

Maar nu duikt er toch een probleempje op. Wat zal ik er mee doen? Weer neerzetten? Het huis is al vrij vol en al dat afstoffen….Weg geven of naar de kringloop brengen? Oei, dat gaat me toch wel aan het hart.

Weet je wat? Ik berg ze weer netjes terug in de dozen en zet ze op de plank in de zolderberging. Tot over 5 jaar!

Geplaatst in Blog op 19 november 2017