Is het je wel eens overkomen?

Je valt als een blok voor een kunstwerk, in dit geval heb ik het over een schilderij. Je volgt je hart en opgetogen kom je thuis met je nieuw verworven schat. En dan gebeurt het…..

Met wat kunst- en vliegwerk hang je het boven je geliefde blauwe bank en loopt vol verwachting een paar passen naar achteren. Hè, denk je, was dat schilderij al zo blauw? Hmm, eigenlijk wel een beetje veel van het goede!

Of je hangt het naast je rode gordijnen. Zie je plotseling dat er allerlei rode figuren in zitten. Dat was je in de galerie nog niet opgevallen.

Nee, dat klopt. De galerie had witte muren en verder weinig kleur, behalve de kunstwerken. Kijk maar eens naar dit werk.

Probeer eens afzonderlijk naar alle twee  de foto’s te kijken. Dan zie je hoe de omgevingskleur het werk kan beïnvloeden.

Bij het rozerode vlak zie je ineens dat er rode takken in zitten, terwijl die bij het blauwe vlak nauwelijks opvallen. Daar lijkt het hele schilderij ook blauwer.
Dat kan anders uitpakken dan je graag zou willen. Maar je kan er ook gebruik van maken.

Heb je een schilderij met bijvoorbeeld een zweem paarsroze erin (om maar iets te noemen) en je zet daar vlakbij een bos bloemen neer van die kleur (of een schaal of iets anders), dan kan dat elkaar enorm versterken.

Het effect is soms heel subtiel, maar vaak ook heel verrassend. Probeer het maar eens…en geniet van je eigen creatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*